"Bier er vekselvarme insekter. Men: yngel-temperaturen er en kontrollert variabel i det bi-skapte miljøet og på denne måten påvirker biene egenskapene til deres fremtidige søstre. Mennesker har tatt skritt mot uavhengighet fra et funnet miljø - men det har også honningbier.
Vi begynner bare gradvis å forstå de svært komplekse forholdene mellom bier og deres selvskapte miljø. Ifølge de siste funnene er det fremfor alt temperaturen i kuben i yngelrommet som er av stor betydning for hele honningbiens biologi.
Honningbienes yngelrom er en ekstremt viktig, følsom del av hele kuben som forbausende nøyaktig kontrolleres av biene. Temperaturen på yngelområdet med lukket yngel reguleres veldig nøyaktig.
Honningbiene bruker vingemuskulaturen til å produsere varme. En smart bruk av "motstrømsprinsippet" i vingemuskulaturen hindrer at varmen spres i hele kroppen, men varmen er kun begrenset til brystet hvor vingemuskulaturen sitter. Disse varmebiene avgir varmen til yngelen som er under vokslokkene – varmebiene sitter noen ganger stille i opptil 30 minutter. Med spissen av antennene måler de kontinuerlig temperaturen på lokket. Med en temperatur på over 43 grader er energien oppbrukt etter 30 minutter og biene må stoppe og spise.
I løpet av hele yngelperioden forbrenner varmebier rundt 2 millioner kilojoules, mer enn 2/3 av det totale energiforbruket om sommeren, noe som tilsvarer en kontinuerlig effekt på 20 watt. Å kontrollere temperaturen betyr også kjøling: med vannfordeling på lokkene og å vifte for å senke temperaturen. Forskjellige gjennomsnittstemperaturer som lukket yngel utvikler seg ved påvirker egenskapene til den voksne bien. Disse gjennomsnittlige temperaturene ligger mellom 33 og 36 grader i løpet av den 9-dagers lukket yngelfasen til arbeiderbier." fra boken "Fenomen honningbie" fra Jürgen Tautz.
Comments