Svermen er den naturlige reproduksjonen av bifolk. En gammel dronning flytter ut med et stort antall bier for å gi plass til en ung dronning.
Men hva skjer egentlig når bier svermer? Det er et fascinerende syn: et stort antall bier kommer ut av bikuben og flyr rund en stund til de samles på en gren et stykke unna og danner en klynge der. Når et bifolk er sterk nok, har nok bier og rikelig med honning kan biene utvikle svermetrang. Nye dronningceller blir laget og når disse er kommet langt nok vil de sverme.
Rett før den nye dronningen klekkes, skjer det: dronningen slutter å legge egg, hun får faktisk litt slankemat at hun kan fly igjen og så «pakker hun kofferten sin» og tar med seg en sverm av bier. Den viktigste svermsesongen er mai og juni. Før biene svermer, suger de magen full av honning for å ha mat for omtrent 3 dager.
Allerede en stund før de svermer men også når de sitter på grenen leter såkalte sporbier allerede etter en ny «leilighet»: ofte huler i gamle trær, men også i mange andre hull som kan være i husvegg eller på kaldloftet, i pipen eller andre ugunstige steder. Forskere har funnet ut at det optimale stedet er omtrent et 40 liter stort rom med et hull ikke større en noen cm i diameter. Biene går rund og rund og rund i det hull-rommet – og faktisk måler med føttene om stedet har passelig størrelse.
Og hvis de finner flere muligheter så rekrutterer de flere bier til å se på saken og så avgjør de på en utrolig fascinerende «demokratisk» måte, hvilket sted som til slutt blir valgt. Og da drar de – alle sammen – til den nye «leiligheten» ved at sporbiene gir signalet og flyr fort gjennom svermen, om og om igjen til alle forstår i hvilken retning de skal!
Den amerikanske professoren i biologi Thomas D. Seeley har forsket veldig mye om bier og denne prosessen og skrevet blant annet boken «Honeybee and democracy»:
«Honeybees make decisions collectively — and democratically. Every year, faced with the life-or-death problem of choosing and traveling to a new home, honeybees stake everything on a process that includes collective fact-finding, vigorous debate, and consensus building. In fact, as world-renowned animal behaviorist Thomas Seeley reveals, these incredible insects have much to teach us when it comes to collective wisdom and effective decision making. A remarkable and richly illustrated account of scientific discovery, Honeybee Democracy brings together, for the first time, decades of Seeley’s pioneering research to tell the amazing story of house hunting and democratic debate among the honeybees.”
Comments