top of page
Forfatterens bildeAnja Bjarndisson

Honningbiene er skogsinsekter.

Siden menneskene har gjort biene til husdyr kjenner man biene bare boende i menneskeskapte hus eller kuber. Men det finnes fortsatt ville honningbier i skogen – også her i Norge er det rapportert om noen funn. Bare mest i Sør-Norge siden lengre nord er klimaforholdene for ville honningbier ikke passende lenger. Og de trenger trær, gamle store trær med naturlige hull, stor nok til å bygge bi-kakene inni som har nok plass til yngel og pollen og honning; de trenger en fungerende skog, stort og mangfoldig.

I naturen finnes det heller ikke mange bie-samfunn i direkte nærheten til hverandre, gjennomsnittlig hver 700 m ett bi-samfunn er den naturlig valgte tettheten.


«Og de [ville honningbisamfunn] er viktigere og mer verdifull enn noensinne i tider da viktigheten av å opprettholde biologisk mangfold i økende grad blir forstått i skogene våre, og kunnskapen om denne biologien til ville honningbier kan bidra til å tenke nytt om birøkt."

I Tyskland er det faktisk funnet en del ville honningbiekolonier i skogene og man er veldig glade for dem. Fordi de takler parasitter og sykdommer mye bedre enn de husdyr-honningbiene.


“Hvis du ser på honningbier i skogen, i deres forfedres habitat, blir det raskt klart i hvilke svært komplekse forhold de er innebygd og hvilken enestående rolle de spiller i bevaring og opprettelse av miljøet. Habitater er spesielt stabile når de er basert på en mangfoldighet av arter og planter, dyr og mikroorganismer som er koblet sammen og avhengige av hverandre. … Det er ingen skog uten trær, men mange trær danner ikke en skog… Vi mennesker har grepet inn i det naturlige livet til honningbier. Vi holder dem i geometrisk nøyaktig byggete bokser, ideelt [men som oftest ikke] laget av tre. Vi har massivt endret miljøet vårt og til honningbier. "

Sitert og fritt oversatt fra boken "Honningbier - mystiske skogbeboere" fra Ingo Arndt og Jürgen Tautz. Bilde også fra boken.


37 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page