Er ikke honning og bivoks alltid økologisk? Svaret er – dessverre – NEI.
Det er forskjellige grunner til det. Jeg er opptatt av å gi info til deg som forbruker slik at du har mer fakta og bakgrunnsopplysninger som grunnlag til å velge bie-produkter. Noen bryr seg og vet allerede veldig mye, noen andre har kanskje lurt på det og ikke undersøkt selv enda... Jeg skal prøve så godt jeg kan og fortelle.
Norges birøkterlag skriver: «For å regulere økologisk landbruk og matproduksjon i Norge er det utviklet et regelverk, den såkalte økologiforskriften, som bygger på det økologiske verdigrunnlaget. ... Mattilsynet har det overordnede ansvaret hva gjelder økologiforskriften og har delegert tilsynsmyndigheten til Debio."
Økologisk bivoks og honning kommer fra økologisk birøkt som er beskrevet i økologi-forskriften og må oppfylle følgende krav:
Forskrifter angående bienes trekkgrunnlag.
Fôring med økologisk sukker.
Enkelte regler rundt håndtering av biene (vinge klipping forbudt).
Dokumentasjon gjennom sesongen.
Bruk av økologisk bivoks.
Bruk av økologiske dronninger.
Bruk av biotekniske metoder og organiske syrer i parasittbekjempelse.»
MEN: det er noen ord som «vesentlig» og «tilstrekkelig» og «maks %»...som mykner kravene opp. I tillegg – og dette synes nå jeg er spesielt uheldig i økologisk birøkt – er det lov å bruke bikuber / kasser av ekspandert polystyren (isopor). Dette er ikke lov i EU i økologisk birøkt og derfor blir norsk økologisk birøkt ikke ansett som "likeverdig økologisk" i EU.
Samtidig må jeg jo si at økologisk birøkt (Debio) er mye bedre en vanlig konvensjonell birøkt siden kravene som ble nevnt oppe ikke er tilstede i vanlig konvensjonell birøkt i det hele tatt. I tillegg er det lov å bruke plastrammer inne i kuben også. Kassen kan også males innvendig som ofte ikke er bi-vennlig maling. Plastrammene kan gi mikroplast og forurensning til voks og kanskje også til honning. Både isoporkuber og plastrammer er verken bi-vennlige materialer eller bidra til et godt inneklima i kuben. Ville du bo i et plastikkhus og jobbe hardt for å fjerne fuktigheten hele tiden? Ikke jeg heller. Så dyrevelferd spiller en viktig rolle også i birøkt – og her ligger det et stort forbedringspotensial.
Demeter har mye strengere krav enn Debio og skriver om birøkt:
«Birøkteren som arbeider i en biodynamisk sammenheng forsøker for det første å møte bisamfunnets naturlige behov. Røkten er strukturert slik at biene fritt kan utvikle sine naturlige behov. Demeter-birøkteren tillater bisamfunnet å bygge sine egne vokstavler. Grunnen til deres reproduksjon, vekst, forynging og spredning er svermeprosessen. Egen honning er en forutsetning for å støtte bisamfunnet gjennom vinteren."
De mangfoldige spesifiserte kravene - som jeg ikke skal liste opp her nå - gjør at produktene fra Demeter-sertifisert birøkt er også dyrere. Billige isoporkuber er ikke lov. Biene må bygge vokstavlene helt selv og skal ha en del honning igjen til overvintring, og dette går på bekostning av honningutbytte – sammenlignet med en birøkter som røkter for å få et maksimum honningutbytte.
Så når du kjøper honning eller voks – se etter Debio merket - eller enda bedre - etter Demeter merket!
Jeg etterlever Demeter-kravene i bigården min og målet mitt er å bli sertifisert.
Comments